לפני כמה חודשים הוזמנתי ל"הפרשת חלה". בעקרון, כל בצק חלה שמכינים מכמות של קמח מעל קילו ושש מאות גרם, מחוייב בהפרשת חלה. אם אתם מתעניינים אז תחפשו בגוגל למה ואיך ואם לא, תסתפקו במה שכתבתי. את חתיכת הבצק שמפרישים, צריך לשרוף. בכל אופן, ערב "הפרשת חלה" הפך לערב נשים טרנדי וכבר הוזמנתי לכמה.
הארוע המדובר, התרחש אצל חברה והעבירה אותו נאוה, אחת הנשים המדהימות והמקסימות שיצא לי להכיר, שמסתבר שבנוסף לכל מעלותיה הטובות היא גם תורמת מזמנה לערבים כאלה בשביל רצון טוב וקירוב לבבות.
אני לא דתיה, לא מסורתית והיו כמה קטעים שגרמו לי לזוע בכסא באי נוחות. אבל בכללי, אולי בזכות נאוה, אולי בזכות החברה הנשית ואולי בזכות כל הברכות שהורעפו על ראשי המשתתפות וגם על ראשי, בסך הכל היה ערב נחמד. לא שאני מתכננת לעשות הפרשת חלה אצלי בבית, אבל את החלות של נאוה, שלמדתי להכין בערב הזה, אני מכינה כל פעם שבא לי לאפות חלות.
היום הבן הגדול שלי עושה ארוחת שבת אצל חבר שהוריו נסעו והוא ביקש ממני לאפות להם חלות. לארוחת שבת חייבים שתי חלות (לא משנה הגודל) שאינן מתוקות. הסכמתי. משום מה, כשאני מכינה את החלות האלה, שורה עלי רוגע בלתי מוסבר. אני מכינה בדרך כלל מכמות של קילו קמח, ולכן איני צריכה לעשות הפרשת חלה (איזה מזל) אבל כיון שהאישה המקסימה הזאת מאירה כל חדר שהיא נכנסת אליו, כנראה שהיא מאירה לי את המחשבות.
זה פשוט פשוט.
המתכון המקורי הוא ל-2 קילוגרם קמח, אבל אני חילקתי אותו לשתיים. מנפים את הקמח לקערת המיקסר, מוסיפים שמרים יבשים, סוכר ומלח ומערבבים. מפעילים ערבול עם וו לישה ומוסיפים את השמן והמים. גם אחרי שכל החומרים מתכדררים לבצק ממשיכים בלישה לפחות עוד חמש דקות (רשת גלוטן וכיוצא בזה). עכשיו מתפיחים עד שהבצק מכפיל את נפחו.
אם אין לי צורך במיקסר אני משאירה את הבצק בקערה, מכסה ומכניסה לתנור, שאינו דולק כמובן. היום נזקקתי לו כי הכנתי גם עוגה, אז העברתי את הבצק לקערה שריססתי אותה בתרסיס שמן וכיסיתי בניילון נצמד, וכיוון שהייתי זקוקה לתנור אז הנחתי את הקערה מכוסה במגבת גדולה על שולחן פינת האוכל. אין זמן קבוע להתפחה. זה תלוי במזג האוויר ומן הסתם בעוד דברים שאין לי מושג מה הם. היום זה לקח בסביבות שעתיים. כשהבצק הוכפל, נתתי לו כמה אגרופים (בלי עצבים, השלווה של נאוה שורה עלי עדיין) ונתתי לו לתפוח שוב.
אני מכינה שלוש חלות קטנות. הן קצת יותר קטנות מחלות של מאפיה וזה מאוד מתאים לנו.
אחרי התפיחה השניה, חילקתי את הבצק ל-12 כדורים שווים (אני שוקלת אבל אפשר לפי העין מי שיכול) ומכל ארבעה כדורים יצרתי חלה. מכל כדור אני עושה גליל מאורך ואז יוצרת צמות מארבעה גלילים. אפשר כמובן לעשות צמה של שלוש. אפשר לחלק את הבצק לשניים ולהכין חלות גדולות יותר. הבצק הזה כל כך רך ונוח לעבודה שאפשר לעשות מה שבא לכם.
לפעמים אני מניחה כל חלה בתבנית לחם חד פעמית, ולפעמים אני מניחה אותן זו ליד זו בתבנית גדולה יותר. במקרה הזה, אני אופה שתיים לחוד, ואחר כך את השלישית כי אם אצופף שלוש חלות בתבנית התנור שלי הן סתם יידבקו זו לזו וזה יהיה מכוער, גם אם טעים, (מנסיון).
אחרי שיצרתי את החלות, אני מניחה אותן להתפחה נוספת של כחצי שעה. עכשיו אני מברישה בביצה טרופה ושומשום ואופה כ 30-35 דקות בחום של 175 מעלות.
הריחות שמתפשטים בבית מדהימים.
מיד בתום האפיה אני מניחה אותן להצטנן מכוסות במגבת.
הפעם הכנתי שתי חלות בתבנית התנור, ואת השלישית בתבנית של לחם.
אלה בתבנית התנור התפשטו מעט לרוחב, והחלה בתבנית לחם, תפחה לגובה.
לארוחת השבת, שלחתי את שתי החלות הרחבות ואת הגבוהה שמרתי לארוחת הבוקר של שבת. אחרי הצינון במגבת, הכנסתי אותה לשקית ניילון.
בשבת בבוקר, פרסתי אותה לפרוסות דקות עליהן מרחתי חמאה וריבה, וליד זה כוס קפה הפוך, היה פשוט מושלם. אם לא היתה לי קצת שליטה עצמית הייתי מחסלת הכל לבד.
המצרכים:
1 ק"ג קמח לבן
2 כפות שמרים יבשים
1 כף מלח
1/2 כוס סוכר לבן
1/2 כוס שמן צמחי (קנולה)
1/2 2 כוסות מים
ביצה טרופה לבירוש
שומשום או פרג לזריה (לא חובה)
מערבבים את הקמח והשמרים בקערת המיקסר. מוסיפים את המלח והסוכר ומערבבים. מפעילים וו לישה ומוסיפים את השמן והמים. ממשיכים ללוש את הבצק מספר דקות נוספות אחרי שהוא מתכדרר.
מניחים לתפיחה, עד להכפלת הנפח. אפשר בקערת המיקסר, או בקערה משומנת וגדולה מספיק.
אחרי שהבצק הכפיל את נפחו (בסביבות השעתיים ביום חורפי ישראלי, פחות בקיץ ואולי קצת יותר ביום קריר במיוחד), מוציאים ממנו את האוויר ומתפיחים שוב, כשעה נוספת.
לשים שוב את הבצק ויוצרים ממנו כדורים זהים, לפי כמות החלות וגודלן. אני יוצרת כאמור שלוש חלות בגודל בינוני.
מחממים את התנור ל 175 מעלות, חום בינוני ויוצרים חלות אותן מניחים להתפחה נוספת של כחצי שעה בתוך התבנית בה אופים.
אחרי התפיחה מושחים את החלות בביצה טרופה וזורים שומשום או פרג או כלום.
אופים כ 30-35 דקות עד שהחלות משחימות.
מוציאים מהתנור ומכסים במגבת. אחרי שהחלות הצטננו, שומרים בשקית ניילון סגורה עד הארוחה.
החלה נשארת רכה וטעימה גם ביום שלמחרת.
החלה ניראת מהממת.טעימה ואורירית. השמן והמים לפי איזה כוס מידה?תודה
הי ענת, כוסות מידה סטנדרטיות (לא חד פעמי).
היוש, זאת אני מהתגובה הקודמת.. חזרתי לעדכן שהכנתי אותן עכשיו לשבת והן יצאו מושלמות פשוט כל מילה מיותר ,קלות וכ"כ אווריריות ברוך השם! תודה לך!! התלבטתי אם לוותר על ההתפחה השנייה של הבצק,לבסוף ויתרתי ואני יכולה לספר לך בלב שלם שיותר מושלם ממה שיצא לא היה יוצא בשום מצב אז אם במקרה לא יהיה לך זמן אל תחששי לוותר בתנאי שהתפיחה הראשונה תהיה משמעותית וטובה עד ההכפלה, יצרתי צורות והתפחתי אותן ואפיתי.. שוב תודה תודה תודה !!!
היי לך:)) נראה פשוט מושלם,חיפשתי מתכון לחלות עם בצק ללא ביצים ונדמה לי שמצאתיייי!! חצי כוס סוכר הופך את החלה למתוקה? אני רוצה חלה שאפשר לברך עליה בהמוציא בשבת..וחלה מתוקה ברכתה מזונות.בהפרשת חלה שהשתתפת ברכו מזונות על החלה? אם כן לאיזה כמות להוריד את הסוכר נראה לך מתאים? תודה מראשש:))))
אה ושכחתיי להחמיא לך על הקליעה היפייפיה הזאת!! מכמה רצועות קלעת, 4? ,6?
אם רק ההיתי קוראת מעבר למתכון כנראה שגם ההיתי רואה שהכל כתוב!! 4 רצועות,ואם הבנתי נכון גם לא מתוקה וברכתה המוציא ?:)
הי הודיה, אז כבר ענית לעצמך 🙂
החלה אינה נחשבת מתוקה בכמות הזאת של הסוכר ומתאימה לברכת המוציא. זאת חלה לשבת בדיוק כפי שצריך. בהצלחה.
החלות נראות פשוט מדהימות – קליעה יפיפייה.
תודה 🙂
בדיוק כתבתי כמה אני שונאת בצק שמרים, אולי מהפוסט שלך יהיה שינוי? 🙂
זה לא כזה קשה, במיוחד שזה מתכון בסיסי ופשוט ויוצא נפלא. אם רוצים לעשות משהו שחוששים ממנו אז בהחלט עדיף בפשטות.