לקראת חגים, מתחילות להסתובב אצלי בעבודה כל מיני חוברות מתכונים. כולן מחליפות עם כולן מתכונים ורעיונות, רשמים מחגים קודמים ומצלמות במכונת הצילום של העבודה מתכונים שמצאו חן מאחת החוברות. באחת החוברות מצאתי רעיון של שמרית ליצירת חלת שושנים והחלטתי לנסות את זה בבית בשינוי קל. במקום חלה, שושנים עצמאיות.
הרעיון הוא, שמרדדים את הבצק, קורצים ממנו עיגולים, מניחים אותם זה ליד זה בחפיפה קטנה, מניחים מילוי בקצה ומגלגלים לגליל. מניחים בתבנית קאפקייקס משומנת ומתפיחים.
בשישי בערב, הכנתי את השושנים לכבוד מפגש בלוגרים בו השתתפתי בשבת. לפני שהלכתי לישון, סידרתי יפה במגש וכתבתי פתק: נא לא לגעת.
בבוקר גיליתי את הפתק עם תשובה: אז אל תכיני דברים טעימים כאלה. ושושנה אחת נעלמה.
לא נורא. נשארו מספיק להביא למפגש.
בשל השתתפותם של חברים טבעונים במפגש, טבענתי(1) את המתכון המקורי שהכיל ביצים ודבש שהחלפתי ברסק תפוחים וסילאן.
חוץ מהמתכון שחנכתי, זאת היתה הזדמנות לחנוך את קלחת האמייל שקניתי בסבתא'לה, ואני מוכרחה לציין שאני אוהבת תכלת ועוד יותר אוהבת דברים עם נקודות.
כמו כן, במתכון המקורי דובר על עיגולים בקוטר 12 ס"מ. אני קרצתי עיגולים בגודל 8 ס"מ, אבל חושבת שכדאי להקטין עוד ולייצר שושנים יותר קטנות.
שושני שמרים בתפוחים ותבלינים (עשר שושנים גדולות)
המצרכים:
לבצק:
500 גרם (3.5 כוסות +כף) קמח לבן
כף שמרים יבשים
50 גרם (1/4 כוס) סוכר חום דמררה
כפית מלח
110 גרם (חצי כוס) רסק תפוחים
40 מ"ל (חצי כוס) שמן זית
40 מ"ל (1/4 כוס) סילאן
150 מ"ל (2/3 כוס) מים
למלית:
2 תפוחים
2 כפות סירופ מייפל
2 כפות סוכר חום דמררה
חצי כוס מים
כפית קינמון
כפית תערובת תבלינים גרם מסאלה(2) – לא חובה
לציפוי:
הרוטב מבישול התפוחים בתוספת מים וסוכר לפי הצורך.
אופן ההכנה:
מערבלים בעזרת וו בצק (בצורת קרס), קמח, שמרים יבשים, סוכר ומלח. מוסיפים את רסק התפוחים, השמן והסילאן. מוסיפים בהדרגה את המים עד שנוצר כדור בצק.
מניחים את הבצק בקערה משומנת, מכוסה בנילון נצמד, להתפחה, עד שבצק מכפיל את נפחו (כשעתיים).
מכינים את מלית התפוחים. חותכים את התפוחים לקוביות קטנות. אין צורך לקלף. מניחים בסיר עם כל חומרי המלית ומבשלים כרבע שעה, עד שהם מתרככים וסופגים טעמים. מצננים ומסננים.
מבשלים את הרוטב, עד שהוא מצטמצם ומסמיך אבל נשאר ממנו מספיק. אני הוספתי עוד 2 כפות סוכר ומעט מים.
אחרי שהבצק תפח, מחממים את התנור לחום בינוני, משמנים תבנית קאפקייקס ומתחילים בהכנת השושנים.
לשים את הבצק, עד שיוצא ממנו האוויר, וקורצים חתיכה בגודל אגרוף. מרדדים דק ככל הניתן, וקורצים ארבעה עיגולים. מניחים אותם זה לצד זה עם חפיפה חלקית. מניחים כף מלית בתחתית השורה ומגלגלים לגליל. את הגליל מניחים כשהוא עומד בתבנית קאפקייקס, ונותנים לעלי הכותרת להפתח.
אחרי שמכינים את כל השושנים, נותנים להם לתפוח עוד כעשר דקות ואז מכניסים לתנור החם.
אופים כעשרים דקות, עד שעלי הכותרת מזהיבים מעט.
מוציאים מהתנור ומורחים-מספיגים את הרוטב באמצעות מברשת, בעלי הכותרת.
מצננים ושומרים בקופסה סגורה.
אחרי יום, מומלץ לחמם מעט לפני הגשה.
(1) אם אתם לא רוצים טבעוני, החליפו את הרסק בביצה אחת, ואת הסילאן בדבש באותה כמות. אפשר להוסיף גם דבש במקום מייפל לבישול התפוחים.
(2) גרם מסאלה תערובת תבלינים שמכילה הל, כוסברה,, כמון, ציפורן, פלפל שחור וקינמון.
חבצלות